2016. augusztus 28., vasárnap

Tippek: Hogyan éld túl?Sziasztok!

Szeptembertől júniusig eléggé alábbhagy az emberek "lelkesedése" az iskola iránt. Bár ez a lelkesedés az évek múlásával is sokkalta csökken, hiszen mindenki emlékszik még, hogy milyen volt pici elsősként megkezdeni a tanévet. Esetemben ez 2006-ban történt, amikor is 7 évesen boldogan mentem be az első tanítási napomra. Izgatottan vártam, hiszen sok új gyerkőc közt reméltem akad néhány, akivel hosszú barátságot köthetek. Így is lett, sőt, néhány barátságom még jóval az iskolás éveim előtt köttetek, s azt mondják, ha egy barátság 7 évnél tovább tart, akkor az örökre szól!
Az iskolára visszatérve, ez a bizonyos "újrakezdés", hogy ismerkedsz az új osztálytársaiddal többször is megtörténik az évek során, hiszen, amikor a gimnáziumi éveinket kezdjük meg, is sok új arccal találkozunk. Én 8 osztályos gimnázium révén 2010-ben ismertem meg új barátaimat, akikkel mai napig egy osztályba járok.

0. Mindig légy önmagad!
A posztom lényege azonban nem ez, vagyis csak részben, hiszen fontos, hogyha új társaságba mész ne félj az emberektől, a társaidtól, ha megtalálod velük a közös hangot minden bizonnyal elfogadnak és befogadnak majd, ez főleg akkor lényeges ha időközben iskolát is váltasz. De persze nem kell értük megváltoznod, lesznek majd olyanok, akik nem lesznek a szíved csücskei és olyanok is akikkel minden percben együtt szeretnél lenni, de ez normális, főleg a gimnáziumban. Csak add önmagad és semmi baj nem lehet! ;)
Első osztálykirándulásunk 2010-ben 
1. Magadhoz viszonyíts, ne máshoz mérd magad!
Másrészt viszont a társasággal van szinte a legkevesebb probléma az évek során, ha jól összeszoktok és jó osztályközösségetek van, akkor nem lehet sok gond. A tanulás és a tanárokkal való kapcsolat annál inkább megnehezítheti az ember dolgát.
Persze mindenkinek vannak olyan tantárgyai, amiket nagyon szeret, és vannak olyanok, amiket kevésbé. Nekem is van ilyen, a matekkal már 2.-os koromban megromlott a kapcsolatom, sőt az évek során csak rosszabbodott, amit én teljes mértékben elfogadok és megértek, ahogy a szüleim is, mert tudják, hogy ha nem áll rá az agyam, nem az én tantárgyam. Én úgy vagyok vele, hogy saját magadhoz mérten kell teljesíteni az órákon, és nem a többi osztálytársad teljesítményéhez kell mérned magad. Te te vagy, ők pedig ők.

2. A saját döntésed
A tanárok elfogadják, ha a tanulóik közül valaki nem remekel a tanított tárgyukban, nem lehet mindenki mindenből tökéletes, ha valakinek sikerül annak nagy gratuláció, de szerintem az iskola nem arról szól, hogy mindenben legyél tökéletes, hanem arról, hogy sajátítsd el azt amihez a legjobban értesz! Ha valaki művésznek született, nem lehet rákényszeríteni, hogy legyen kémikus, ha valaki pedig éppen a számokhoz ért, nem feltételül kell atlétának is lennie.
Azt mondják, hogy aki beteszi a gimnázium ajtaján a lábát, az már érett ahhoz, hogy teljes értékű döntést hozzon, tehát ne engedd befolyásolni magad, pl,: a barátaid által (persze hallgasd meg őket, de nem kell fejvesztve utánuk rohanni),inkább gondold át kétszer a dolgokat, hiszen képes vagy eldönteni mit szeretnél az élettől, hogy szeretnél e bármit tanulni a gimnázium után, hogy fogsz e dolgozni a két tanév közt és a többi.

3. A házi nem átok
Az iskola és házi feladat már szerintem elválaszthatatlan fogalmak, amit persze szinte mindenki utál és nem érti, hogy miért kell. DE van értelme, bár nem feltétlenül kell otthon megírnod (ami azt sem jelenti, hogy órák előtt kérd el a többiektől, hogy lemásold), hanem amikor van időd pl két óra közt a szünetben, ha nem éppen egy dolgozatra készülsz, vagy ebédszünetben, ha tudsz evés mellett az írással is foglalkozni. A házi feladat lényege nem az, hogy a tanárok megszívassák a diákokat, hanem, az hogy eltudják sajátítani a tanított dolgot, hogy ha hazamész önállóan tudd használni az atlaszodat vagy a szöveggyűjteményedet. Jó persze nem azt mondom, hogy ne kérj segítséget sosem pl.: a szüleidtől, testvéredtől, barátodtól, de azért nem kell minden reggel azon izgulnod, hogy ki csinálhatta meg jól a házit, hogy elkérd tőle.

4. Figyelj, és tanulj!
Én speciel kevésszer tanulok itthon röpdolgozatra, nálunk kiszámíthatóak pl a töri kérdések, és a nyelvtan is, az irodalomban mindig reménykedünk, hogy nem azt kérdezik meg, hogy "Milyen színű a függöny?". Ezért inkább az olyan tantárgyaknál, ami tényleg kiszámítható próbálok inkább az órán odafigyelni és a dolgozat előtti szünetben még egyszer-kétszer átolvasni a jegyzeteimet.
Témazárókra viszont általában készülök, olyankor kihúzogatom a lényeget a füzetemben vagy a könyvemben, megpróbálok visszaemlékezni a régi de fontos dolgokra, és próbálok a dolgozatnál minél összeszedettebben válaszolni a kérdésekre. Ha kerek mondatokban írod le a semmit, az is sokkal jobb, mintha nem írnál oda egy árva szót sem. Én úgy vagyok vele, hogy inkább írjunk valamit a papírra a nevünkön kívül is, mert bármire járhat pont, főleg, ha a tanár rendes, de az érettségin is így lesz majd. (legalábbis ezt mondják ;) )

5. Egységben az erő
Ha építeni szeretnétek az osztályközösséget, akkor próbáljatok ki minél több közös programot csinálni, kirándulások és egy napos történetek alkalmával is. Ha az osztályfőnökötök jó fej, akkor minden rendben van, hiszen ha szépen elé álltok az ötleteitekkel és kéréseitekkel, bizonyára szívesen segít Nektek, persze ha teljesíthetőt kértek és nem olyan, hogy seprűháton akartok kviddicsmeccset játszani. Menjetek szabadulós szobába, vagy kalandparkba, a lényeg, hogy élvezzétek, hiszen a barátságaink egy része itt köttetik, nem szabad elszalasztani az alkalmat. Az iskolai kis csínytevések vagy szervezett programok pl. Farsang is jó lehet az ilyesmire, hiszen az osztályfőnöki órákon megtudtok mindent beszélni.
2015. február - Farsang (és igen szuperhősöknek kellett öltözni) :')

+.Ha gondolod és könnyebb Neked:
-Akkor rendszerezd a tanulni valóidat, a legrosszabbat tedd előre, a legjobbat hátra, hidd el előbb jobb túl esni rajta.
-Rend a lelke mindennek. Sokkal jobb úgy dolgozni, ha nincs az asztalodon kupleráj, ez később is jól fog jönni.
-Olvass, kapcsolj ki, hiszen ha állandó stresszben vagy nem forog az agyad. Ha olvasol elkerülsz egy másik világba, de ha sorozatot nézel, akkor is ez történik, a lényeg, hogy nem kell éjjeleken át tanulnod.
-Akkor csináld meg a tennivalóidat, amikor hazaérsz, csak utána foglalkozz mással, hiszen, ha egyszer leülsz a géped elé, vagy kinyitsz egy könyvet, sosem fogod megcsinálni a háziidat.
-Készítsd ki a holmidat, pakold be a táskádat még előző este, így reggel nem kell kapkodnod.

Remélem tudtam Nektek segíteni és nem veszitek tolakodásnak vagy bármi rossznak a posztot!
Szeretettel, Brigi♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...